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	Het doel van Arbitrair

Het doel van Arbitrair is níét om alle arbiters op één en dezelfde lijn te krijgen. Ook gaat het ons niet om ‘goed’ of ‘fout’. Wat beogen wij dan wel? Dat arbiters met een (nog) beter gevoel kunnen arbitreren. En dat doel kunnen we alleen bereiken als we in alle openheid met elkaar over kwesties  kunnen spreken waarover arbiters gemakkelijk verschillend kunnen denken. Daarbij geven we onze lezers alle ruimte om hun kennis en vaardigheden te verbeteren met wat alle schrijvers daarover schrijven.

Dat voorkomt ook uitputtende discussies. Zodra en zolang er geen nieuwe aandachtspunten zijn, beschouwen we dat onderwerp als afgerond.

Deze formule betekent dat de grenzen van het geschrevene niet worden bepaald door de ‘Spelregels voor wedstrijd-bridge’. Als de enige billijke oplossing van een bepaald probleem duidelijk lijkt te liggen buiten de ruimte die ons ‘wetboek’ geeft, mag dat zeker worden genoemd. Niet voor niets is ook de allernieuwste versie van de Spelregels niet de allerlaatste (.

Siger Seinen en Rob Stravers


Ga er maar aanstaan!

Je hebt de eer om arbiter te zijn. En je hebt geluk; al een kwartier na aanvang mag je arbitreren.

*** Je verschijnt aan de tafel des onheils. Leider zuid zit in 3SA. West kwam uit met (V, die zuid nam met (A.

Zuid speelde daarop (9 naar (A, waarop west (B bijspeelde en oost (5. 

Op (H bekende oost en speelde west (3, en - nu west in de vierde slag noords (6 maakt met (V, ziet zuid dat west in de tweede ruitenslag heeft verzaakt. 

Welk besluit neem je, en wat vertel je de spelers?***
Onze aanpak staat op het volgende blad,

Onze aanpak

Je vertelt dat na een voldongen verzaking gewoon wordt doorgespeeld; de kaart waarmee is verzaakt wordt niet geruild voor een kaart in de gevraagde kleur. Voor de verzaking moet de overtredende partij een slag inleveren. En als de verzaker later een slag maakt met een kaart die hij had mogen spelen in de slag waarin is verzaakt, levert hij die slag eveneens in.

Dus ondanks dat de slag waarin is verzaakt NIET is gemaakt door de overtreder, staat de overtredende partij twee slagen af. Voorwaarde is wel dat OW na deze vierde slag nóg een slag maakt. Want een verzakende partij kan nooit meer slagen teruggeven dan dat hij maakte vanaf de verzaking!

Leider zuid is het echter niet eens met de opgelegde straf. Want door wests verzaking zijn noords overige ruitens onbereikbaar. 

	Dummy noord heeft nog op tafel liggen:

( 7 

( 6 2

( 4 3 2

( 9 8 3


Hoe ga je daarmee om?

Inderdaad, onze aanpak staat…

Onze aanpak

In dit stadium kun je nog niets doen. Als je dat wél zou doen, kan dat niet zonder de kaarten van de leider en de tegenspelers te verraden. Dus laat je doorspelen, met de toezegging dat je na de 13e slag weer graag op het toneel verschijnt.

Na de 13e slag verschijn je inderdaad weer op de planken. Zuid is woest; hij ging -3 omdat hij inderdaad niets had aan noords resterende ruitens.

Hoe ga je met deze ramp om?

Onze aanpak

Pas nu kun je het hele spel bekijken. Om controle te houden op het spelverloop, laat je de kaarten van OW omdraaien, maar zonder de ‘dakpanconstructie’ te verbreken!

Daaruit blijkt dat west inderdaad in de tweede ruitenslag verzaakte, en de derde ruitenslag maakte met (V.
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Wat is jouw eindoordeel?

Ons eindoordeel

We handhaven de straf van twee strafslagen voor OW. Daardoor wijzigt de score in: 3SA-1!

Uitleg

Als west niet had verzaakt, was de derde slag voor oost geweest! Ook dan zijn noords ruitens onbereikbaar! Dus ook dán gaat de leider -3.

Stel dat de leider technisch correct had gespeeld, en de eerste ruitenslag in noord had gedoken, dan is 3SA onverliesbaar, omdat daarna alle OW-ruitens verdwijnen onder (AH. Zelfs met een verzaking van west is 3SA dan potdicht.

Als de leider voor dit speelplan had gekozen, en 3SA-C had gemaakt, had hij +1 mogen noteren.

Stel nu dat de leider goed speelt, dus de eerste ruitenslag duikt, en niet west maar oost verzaakt in de eerste ruitenslag! Dan is 3SA – door oosts verzaking – onmaakbaar. En in dat geval komen OW er niet vanaf met het inleveren van slechts twee strafslagen.  

Slotconclusie

Vooral in dit soort gevallen kan het een arbiter gemakkelijk duizelen. Je komt midden in een spel binnen, hebt geen idee van de kaarten die al dicht liggen. Ga dan maar even bepalen wat de gevolgen zijn van een bepaald speelplan. Dat is aan het begin van een spel al heel lastig, vooral als je minder ervaring hebt en/of het gevoel dat de leider veel sterker bridget dan jij.

Wacht daarom met je eindoordeel tot na de 13e slag. En als je het ook dan niet scherp denkt te zien, is het geen schande als je op dat moment een collega-arbiter laat meekijken. 

Siger en Rob

	Tribunaal

Voor de goede orde, het tribunaal is niet zo maar iets. Nee, het tribunaal wordt gevormd door alle (inmiddels 110) ontvangers van Arbitrair!


	Dag Siger en Rob,

Ik begin met een verhaaltje.

Ik moet een 3SA-contract afspelen na een biedverloop, waarin de rechter tegenstander een volgbod heeft gedaan. Deze laat de biedkaartjes liggen in afwachting van de uitkomst, iets wat hij niet altijd doet. Het is alsof hij er zeker van wil zijn dat zijn partner zich zijn volgbod herinnert, maar dat is maar een indruk van mij. Inderdaad start links met de kleur van het volgbod, een volkomen normale handeling. Mijn dekking in die kleur is wat krap, en ik ga down.

Enkele spellen later is er toevallig een vrijwel identiek biedverloop, weer 3SA en weer na een volgbod. Rechts ruimt zijn biedkaartjes op. Links heeft het moeilijk, heeft blijkbaar een goede eigen kleur, wikt en weegt. Beurtelings rijzen zijn ogen ten hemel en dwalen over de ‘lege’ bridgetafel. Tenslotte komt hij uit in zijn eigen kleur. Ik ga down. Bij uitkomst in de kleur van het (wat magere) volgbod is het contract te maken.

Onze tegenstanders zijn nette, keurige mensen zonder vuiligheid. Ik beschuldig niemand, maar heb de indruk dat de uitkomst in deze twee gevallen misschien toch (onbewust? bijna-onbewust? halfbewust?) mede beïnvloed is door het laten liggen of opruimen van de biedkaarten. Er valt niets te bewijzen, er wordt niet geprotesteerd, maar er blijft wel een rare smaak achter.

Ik wil er daarom voor pleiten om ófwel altijd de biedkaarten te laten liggen tot na de uitkomst, ófwel ze altijd meteen op te ruimen. En als er dan een duidelijk artikel 17 bestaat, is die keuze niet moeilijk.

Graag lees ik jullie visie op deze zaak.

Hartelijke dank bij voorbaat,

Ad


Het moge duidelijk zijn, Siger en ik zeggen nog even niets. Het woord is aan jou, aan het tribunaal (.

Daar voegen we wel een praktijkvraag aan toe. Je hebt als arbiter de tegenstanders van Ad uitgelegd op welk moment volgens artikel 17 de biedkaarten moeten worden opgeruimd. Dat is als de speler die moet uitkomen, zijn uitkomstkaart open op tafel legt. En meteen tijdens het volgende spel vraagt Ad weer arbitrage. Hij moet 3SA spelen, na de derde pas ruimden alle spelers - uit gewoonte - hun biedkaartjes op, op zijn rechtertegenstander na. Zijn schoppenopening lag er nog toen Ads linkertegenstander een keus moest maken. En inderdaad, hij komt uit met een fatale schoppen…

Al voordat je wat kunt zeggen, zegt Ads rechtertegenstander: ‘Voor alle duidelijkheid, ik ben de enige aan deze tafel die correct speelt, want pas als mijn partner zijn gedekte kaart heeft opengelegd, is het bieden afgelopen’…

Geef gerust je visie; afgaan kan niet, want namen noemen we niet!

Siger en Rob

*** Tribunaal

Stelling:

Ik wil er voor pleiten om ófwel altijd de biedkaarten te laten liggen tot na de uitkomst, ófwel ze altijd meteen op te ruimen.

***

